Якось уночі мене розбудила онука, дивлячись на мене зляканими очима. ”Бабусю, з мамою щось не так. Вона вся холодна.” Мене тут же тремтіло…

ПОЛИТИКА

– Бабуся, почитаєш нам на ніч казку? – спитала моя онука. Для мене було незвичайно чути це слово, адже мені було лише сорок років. Моя дочка рано вийшла заміж та народила двох дітей. – Про вовка… – почала я. – Але коли ми слухаємо її, відразу починаємо плакати. Може, краще розказати іншу казку? – перебила мене онука. – Бабуся, ми не плакатимемо, обіцяємо, – додав інший мій онук. – Наталочко, у тебе вже сльози на очах, – сказала я, дражнюючи. Я розповіла онукам казку, а коли вони заснули, пішла на кухню, де була моя дочка. Вона сиділа, схиливши голову, і плакала. Іноді моя «сильна жінка», здавалося, здавалася. – Старшого треба віддати до садка, але грошей не вистачає. Що робити… – крізь сльози сказала дочка.

– Ми щось придумаємо, не хвилюйся, кохана, – заспокоїла я її. Чоловік дочки покинув її, коли зустрів іншу жінку на роботі. Життя було важким, а грошей не вистачало. Я постійно шукала роботу на неповний робочий день, тому що дочка мала дбати про своїх дітей. Зі старшим сином постійно доводилося возитися, бо хлопчик постійно хворів. Мені доводилося робити гімнастику, масаж, водити онука на плавання, купувати ліки. На це витрачалося багато грошей. А ще продукти, одяг для дітей, комунальні платежі… Якось уночі мене розбудила онука, дивлячись на мене зляканими очима. – Бабуся, з мамою щось не так. Вона вся холодна, – сказала вона.

Моєї доньки тієї ночі не ста ло, і я сама залишилася дбати про її дітей. У нас було не так багато, але ми впоралися. Якось зять приїхав забирати своїх дітей. – Зберіть наші речі, – сказав він. – Які речі? У тебе тут нічого немає, – відповіла я. – Речі моїх дітей. Вони поїдуть зі мною, – сказав зять. – Твої діти, кажеш… Цікаво, коли вони стали твоїми? Де ти був, коли нам потрібна була допомога? Леся не витримала всього цього… Серце не залізне… Якби ти допоміг вчасно, все було б інакше. А тепер забирайся з мого будинку! – кричала я на нього. Тільки онуки мене тримали, щоб я не накинулася на нього.

Наступного дня я дізналася, що зять є єдиним опікуном моїх онуків. Щоб вони могли залишитися зі мною, їхній батько мав відмовитися від своїх батьківських прав. За кілька днів дітей забрали до їхньої іншої бабусі. Вона була суворою з ними і часто доводила їх до сліз. Сам їхній батько відвідував їх лише раз на місяць, а я користувалася кожною зручною нагодою, щоб зайти до них… – Я хочу додому. Чому все так? – Постійно повторювала Наталка. – Не хвилюйся, сонце, ми обов’язково повернемося додому. Потерпи трохи, маленька… Зовсім трохи, – повторювала я їй. Минув час, діти виросли та повернулися до мене. Але втрачені дитячі роки вже не повернути.