Мені скоро вже тридцять, але ні чоловіка, ні дітей я не маю. А нещодавно мама стала вмовляти мене, що треба хоча б дитину народити «для себе», як вона зробила це свого часу. Але маю інші переконання

ПОЛИТИКА

Ще моя мати говорила, що жінки народжують дітей виключно для себе, бо мужикам вони зовсім не потрібні! Подруга дитинства Олена з нею солідарна, а я отак не вважаю. На це у мене є вагомі підстави. Мій вік наближається до тридцяти. Я вже – не юна леді, але й до тітоньок я себе не запишу. Не заміжня і дітей не встигла нажити. Партнери в мене були і навіть були такі, хто просив їм народити спадкоємця. Але я не поспішаю народжувати від усіх чоловіків, з якими маю стосунки або які наполягають на продовженні роду. Заміж звали далеко не всі, а ті, хто пропонував, мав скелет у шафі. Був у мене такий залицяльник, перебували у стосунках 2 роки. Він мені подобався, навіть почала замислюватися про щось серйозне. Коли випадково завагітніла, мій жених зізнався, що він в офіційному шлюбі, але з дружиною давно вже не живе.

Пам’ятаю, Ленка тоді ще заливалася сміхом: «Всі вони так кажуть, а потім живуть зі своїми дружинами аж до кінця!» А мені було несмішно. Я наважилася позбутися дитини, бо не хочу прирікати ще одну людину на неповноцінне життя, без батька. Так зробила з нами мама. Вона народила мене і брата від якогось знайомого, який навіть не думав створювати з нею сім’ю і тим більше мати дітей. А мамі вже було 27 років – ні чоловіка, ні дітей, як у мене. Ось тільки вона жила з думками, що жінка зобов’язана народити першу дитину до 30 років. Не має значення від кого і як потім складеться її життя! У моїх подружок були тата, і я їм заздрила. Коли приходила до них, спостерігала сімейну ідилію: батько їх катав на спині або просто лоскотав, обіймав. Дівчата розповідали, що вони з татками разом роблять уроки, а взимку катаються з гірки.

Цей біль був у мені все життя і досі віддає луною у вухах. Ні, такого своїм дітям я точно не забажаю! З братом ми не надто контактували. Він ріс сам собою, а я сама. Проблему відсутності батька ми ніколи не обговорювали, але я не сказала б, що Єгора якось зачіпала відсутність чоловіка в будинку. Він зараз виріс, став підприємцем. Від дівчат відбою немає, але сім’ю не поспішає створювати. Сказав, що треба відповідально підходити до цього питання. На боці він теж не народжує: у цьому питанні він суворий. Ленка вже встигла вийти заміж і розлучитися. Зараз вона одна виховує чотирирічного Давида, і мені хоче такої долі. «Маша, що тут такого? У нас півкраїни виховувалися та виховуються у неповних сім’ях і нічого — нормальні усі виросли!». Все та не все.

Я по собі знаю, що означає рости без батька. «Подруга, ти все перебільшуєш! Народжуй вже для себе, інакше потім буде пізно. Лікті кусати будеш, що не обзавелася кровиночкой!». «Краще вже я буду зовсім бездітною, ніж народжувати сироту. Повір мені, я знаю, про що говорю!» Подруга наполягає на своєму. Я так припускаю, що її ще моя мама підбиває вмовити мене народити їй онуків. Вона давно про них мріє. Тож нехай Єгора напружує якнайшвидше розродитися. Я у своєму переконанні сильна. Мені складно думати навіть про те, що я приречу маленьку людину на нещасне дитинство. Будь-якій дитині потрібні і мама, і тато, хто б що не казав! Папа важливий у долі кожної людини і дуже погано, коли жінки не розуміють цього, і народжують «для себе».