ПОДРУЖЖЯ ПЛАКАЛИ, КОЛИ ДІЗНАЛИСЬ, ЯК ЇМ ВІДПЛАТИЛА ЛИСИЦЯ ЗА СВІЙ ПОРЯТУНОК

ПОЛЕЗНОЕ

Ми з чоловіком любимо природу і часто, коли є така можливість, вибираємося подихати свіжим повітрям. Цими вихідними ми поїхали з чоловіком і дочкою з міста в село, хотіли добре відпочити — позбирати гриби, а можливо навіть сходити на риболовлю і спіймати трофейну рибку.

Раніше у батьків там був будиночок, який дістався ще від бабусі і дідуся. Просторий, гарний, з неповторним запахом дерева в селі. Однак село стало вимирати і будинок батьки продали, але там залишилися жити люди похилого віку, і коли приїжджаєш туди, завжди можна вселитися туди на пару днів.

Дорога була близька. Дві години, при малій завантаженості шосе, було найкращим варіантом з усіх. Погода була чудова. Чоловік був за кермом. Ми з донькою спостерігали за тим, що відбувається за вікном.

Ми виїхали на сільську дорогу. Довелося їхати повільно: недавно пройшли дощі і розмили її. Дочка заснула. Та й я вже почала клювати носом, як раптом чоловік різко загальмував. Я відкрила очі і побачила, як він відстебнув ремінь і вийшов з машини. І тоді я подивилася на дорогу. На узбіччі лежало тіло тварини — все в грязі. Таке забруднене, що навіть було незрозуміло, якого воно кольору. Я теж відстебнула ремінь і вийшла. Підійшовши ближче, я зрозуміла, що це лисиця. Схоже її недавно збили. Але як можна було залишити її тут вмирати. Іноді я не розумію вчинки людей.

У тварини, ледве відкривалися і закривалися очі, груди здіймалися вгору і вниз, але вона дихала. Однак стан було дуже плачевний. Ми з чоловіком просто не знали, що робити і стояли в ступорі, коли двері машини відкрилася і звідти вистрибнула наша заспана донька, пробігла повз нас, сіла близько лисиці і почала її гладити по голові. «Мила, ми навряд чи щось тут можемо зробити» — сказав їй батько, коли дочка подивилася на нього. Перший раз в житті ми побачили у неї такий серйозний дорослий погляд.

До найближчого міста було досить далеко. Ми вирішили везти її до себе в село. Я дістала з машини покривало, чоловік поклав тварину на нього, загорнув, доніс до машини і поклав на заднє сидіння. Дочка теж залізла туди, поклала голову лисиці до себе на коліна і ми рушили. Якщо йому вдасться допомогти, то не можна втрачати дорогоцінний час.

Коли ми нарешті доїхали до села, ми заїхали в перший будинок, в якому побачили, що є люди. Там горіло світло і топилася піч. Чоловік вибіг з машини і постукав у хвіртку. Через якийсь час ми почули звук дверей і з будинку вийшов дідок. Він швидко зрозумів, в чому справа. Постояв, подумав, почухав голову і сказав нам їхати до бабки-травниці: вона єдина хто хоч якось міг би допомогти в цій ситуації. Жила вона на відшибі села.

Коли ми під’їхали до її хатинки, вона сиділа на лавці і розбирала якісь пакети з травами. «Бабуся, допоможіть нам, нас відправили до вас, сказали, що тільки ви можете допомогти» і показуємо їй цю бідну тварину. Бабуся глянула і сказала: «несіть його до мене», зібрала свої згортки і пішла проводжати нас в будинок.

» Це добре, що ви її до мене привезли, встигли вчасно, а тепер ідіть. Привезіть мені чистої води з джерела неподалік, залиште її в сінях, а самі приїжджайте до мене через пару днів ». Ми, звичайно, здивувалися, що бабуся так впевнена в своїх словах, але вирішили її послухати, адже виходу у нас все одно не було.

Ми поїхали на джерело, знайшли його не відразу, він був закритий в кущах.

Відпочити не виходило, ми сиділи на веранді і переживали, як там той лис, чи все з ним добре. На риболовлю чи по гриби йти зовсім не хотілося.

Минуло два дні. Вранці годині о п’ятій нас розбудила дочка. Ми пояснили їй, що ще дуже рано, щоб їхати. Вона надула щоки і пішла сидіти на вулиці. Через пару годин, поснідавши, ми відправилися до бабусі-знахарки. Бабуся сиділа у себе і пила чай. У печі в дерев’яному коробі лежав наш лис. «Ви як раз вчасно прийшли, будемо пити чай, треба вам дещо розповісти». Ми слухняно сіли за стіл, а дочка пішла до короба біля печі. Чистий лис лежав у дерев’яній коробці. У нього були перебинтовані лапи і живіт. В цілому він виглядав набагато краще, але було видно, що він ще дуже слабкий.

Побачивши дівчинку, він злегка помахав хвостом, прямо як собака. Вона підійшла до нього, привіталася і сіла поруч, акуратно гладячи по голові. «Лис ваш, звичайно, видужає» — почала розмову бабуся. «Але не зможе він більше жити в дикій природі, рани серйозні, лікувати довго, та й не вийде з нього більше хорошого мисливця, доведеться вам вирішувати, що з ним робити. І, до речі, не випадково він попався вам на шляху »- вона кивнула в бік нашої дочки.

Я взяла пакетик і простягнула гроші, трохи, але в якості подяки мені здавалося це потрібно зробити. Бабуся відмахнулася від грошей, сказала, що вони їй не потрібні, «Ви краще мені води з джерела привезіть, а коли будете знову в наших краях, заїжджайте, розкажіть як лис поживає, чи все з ним добре». На тому ми з нею розлучилися. Лис виявився самцем досить дорослим. Ми поїхали додому. Дорогу він переніс добре. І стали ми його виходжувати в будинку. Дочка ходила в дитячий сад. Відразу після нього вона бігла додому до свого нового друга. Вона назвала його » Промінець «. Він навчився ходити на повідку, але іноді все ж показував агресію і тому одну дочку з ним ми намагалися не залишати.

Пройшов деякий час. Ми знову вирішили з’їздити в те село і знову машина, дорога і небо. Тільки тепер з нами в дорозі був Промінець. Ми доїхали без пригод. Зайшли до знахарки і похвалилися лисом. Бабусю він згадава і побіг до неї підлещуватися. Потім ми поїхали заселятися в будинок. Ми з чоловіком були зайняті своїми справами, коли я краєм ока помітила, як дочка з лисом грали на вулиці. Потім він наїжачився, стрибнув і повалив дочку на землю. Я вибігла до них, кричачи на лиса, щоб той відпустив її. Однак, коли я підбігла ближче, то побачила, що з донькою все в порядку. Вона сиділа і дивилася здивовано в сторону лиса, а той тримав в зубах змію. Виходить, що він врятував її. Тоді весь пазл в голові у мене і склався. Я згадала слова знахарки про те, що їхні долі пов’язані. Ми врятували його, а він нашу дочку.

Лис прожив з нами ще кілька років, а потім відійшов в інший світ. Мабуть, його життєва місія була виконана.