Українець, Без Якого Стів Джобс Не Створив Би Свій Перший Комп’ютер. ФОТО

ПОЛЕЗНОЕ

Май 2012 року, Вашингтон. Національний зал слави винахідників. Це потенційне місце зустрічі двох провідних винахідників світу — Стіва Джобса і українця Любомира Романківа. Українець, без якого світ міг так ніколи і не побачити комп’ютери Apple.

У 1962 році Любомир Романків працював у всесвітньо відомої компанії IBM і першим у світі розробив магнітні головки, на які можна було записувати інформацію. Над цим же завданням ламали голову ще 9 інших компаній, але тільки виходець з України мав суттєву перевагу: він один розбирався в хімічній інженерії, електрохімії і металургії.
Спочатку ці головки були завбільшки з квасолину. Але команда Романківа працювала до тих пір, поки їх розмір не змінився до товщини одного волоса.

Цей винахід зробило переворот в комп’ютерній індустрії і допомогло здешевити зберігання цифрових даних. Якщо в 1979 році збереження 1 гігабайта інформації коштувало півмільйона доларів, то в наші дні — кілька центів.
Причому ж тут Стів Джобс? Розробивши магнітні головки, компанія ІВМ випустила на ринок перші в світі жорсткі диски. Їх якраз і придбала компанія Apple і незабаром презентувала перший настільний комп’ютер. Але магнітними головками винахідливість українця не обмежується. У нього 67 патентів і 150 опублікованих вин.

Всі вони пов’язані з комп’ютерними технологіями і сам вчений пояснює їх так: » коли ви вмикаєте комп’ютер, починають працювати 7 моїх патентів, наберете одну букву — це ще 7 патентів ». До речі, винахідник з Жовкви будинку принципово не має ком’ютера. Каже, це б забирало весь вільний час, а в його 84 роки його і так небагато: він продовжує роботу над вдосконаленням сонячних батарей. Звертаючись до молодих працівників, герой завжди підкреслює: «Виходьте за рамки і будьте недоступними. Своїм ентузіазмом до праці дивуйте інших».