Жінка З Кіоску Нахабно Заявила Миколі, Що Вона Його Майбутня Дружина. А Незабаром Микола Отримав Лист Від Дружини

ПОЛИТИКА

Микола швидко йшов по осінній вулиці. До початку уроків залишалося всього п’ятнадцять хвилин, і він дуже поспішав. Раптом він помітив, що з газетного кіоску на нього дивиться дівчина і посміхається. Він уповільнив хід і теж посміхнувся. — Поспішаєте? — крикнула дівчина в своє віконце. — Вдалих уроків! — Дякую … — він на секунду зупинився і запитав: — А ви хто? — Привіт, — вона засміялася. — Я ваша майбутня дружина. Микола, почувши таке, рвонув вперед.

«Ненормальна якась», промайнуло у нього в голові, і він тут же забув про цю дівчину. Уроки пройшли чудово. Микола вже більше місяця працював у новенькій сільській школі, і йому все тут подобалося, і педагогічний колектив, і учні. Але найбільше подобалося те, що в адміністрації селища пообіцяли до нового року надати йому постійне власне житло. Поки що Микола знімав квартиру у пенсіонерки — теж, до речі — чудової жінки. Тому, повертаючись зі школи, він посміхався.

Йому знову на очі потрапив той самий газетний кіоск, з дивною дівчиною всередині. Але зараз дівчина була сумною. Ноги Миколи самі підвели його до кіоску, і тепер уже він, посміхаючись, запитав: — Чому сумуємо? — А, це ви … — зітхнула дівчина. — Я говорю, чому сумуєш, майбутня дружина? — Він засміявся. — Хочу вам про всяк випадок сказати, що я одружений. Щоб ви не сподівалися.

— Так я знаю, — байдуже махнула рукою вона. — Ви вже вибачте мене за ранкове … — Зачекайте, звідки ви знаєте, що я одружений? — сторопів Микола. — Начебто, кільця у мене на руці немає. — Ой, Микола, ви що? — вона назвала його по імені. — Ви, маленький, чи що? Ви ж живете у баби Ані. Вона моя родичка. — Ах, ось воно що, — зрадів Микола.

— Як вас звати? — Теж Аня. Ще раз вибачте мене за мій жарт. Мені недавно приснилося, що ми з вами в РАГСі під ручку стоїмо, ось я і пожартувала. Як у вас в школі? — Дуже добре! — сказав він гордо. — До Нового року обіцяють дати мені житло. Своє. Тоді до мене і приїде дружина. Я вас познайомлю. А поки — бувайте! Він махнув їй, як старій знайомій, рукою, і неквапливою ходою попрямував в своє тимчасове житло. Там, в маленькій кімнатці, на столі, вкритому ажурною скатертиною, Миколи чекав лист від коханої дружини.

Він квапливо розкрив конверт і почав читати. Привіт, Микола, — холодно починався лист. — Повідомляю тобі, що я рішення все-таки прийняла, і воно не в твою користь. — Серце у Миколи затремтіло. — Коля, я зрозуміла, що я не зможу жити в цій твоїй дірі , яку ти мені так нахвалював. я розумію, що сільська школа, це романтично, але … Така перспектива не для мене. я звикла жити у великому місті.

Тому, вибач мене, я до тебе не приїду. І ще здається, за той час, поки тебе не було поруч, я полюбила іншого. Вибач Весь вечір Микола провалявся в ліжку. На всі вмовляння баби Ані сісти до столу і повечеряти, він тільки мовчки хитав головою. І о дев’ятій вечора в його кімнатці раптом з’явилася вона, молодша Аня, дівчина з газетного кіоску. Вона увійшла в його кімнату без стуку і грізно запитала: — Пане Миколо, ви чого?! Побачивши її, він скривився ще сильніше і застогнав.

— Господи, тобі що тут треба? Мені подзвонила баба Ганна, і сказала, що ви ведете себе дивно. Відмовляєтеся їсти. — І що? Тобі яке діло до цього? — Як вам не соромно?! — строго сказала вона. — Ви ж педагог. Вас, он, в школі хвалять, діти вас люблять. А ви як ви завтра уроки будете вести? — Що? — він грізно подивився на неї. — Ти з якого дива нотації мені читаєш? Ти мені хто? — У вас щось трапилось? — спокійно запитала Аня.

— Баба Аня сказала, вам лист прийшов, після якого ви почали себе так вести. Вона побачила на столі лист, взяла його в руки, пробіглася по ньому очима. — Господи, як все банально … — тепер уже зморщилася вона. — А ви відразу взяли і розпливлися. А у вас завтра діти в школі, багато дітей, і вони вам будуть дивитися в рот.

— Діти? — він гнівно глянув на неї. — Це чужі діти! А я мені потрібні мої діти! Від моєї дружини! Розумієш? Мої діти власні. — Фі — вона поблажливо посміхнулася. — Якщо вам потрібні особисті діти, я вам їх понароджую, скільки захочете. Подумаєш, проблема. Микола дивився на неї як на ненормальну, а вона спокійно продовжувала. — Але вам і про чужих дітей забувати теж не можна. Це ваш обов’язок — чужих дітей виховувати. І вистачить тут стогнати! — раптом гаркнула вона. — Ви ж не просто педагог, Ви ще й чоловік!

Мийте руки і марш на кухню! Баба Аня таку вам картопельку з грибочками посмажила, навіть мені захотілося, хоч я і сита. Я зараз піду, тому що у мене своїх справ багато, але якщо ви і далі будете бабу Ганну засмучувати, стережіться. Я вас швидко на ноги поставлю. Все я пішла. Вона вийшла з кімнати. Микола нехотя піднявся з ліжка і побрів на кухню, де на нього чекала стурбована баба Ганна. — Ця ваша Аня, вона хто? — запитав він похмуро у господині. — Троюрідна племінниця моя, — охоче відповіла Баба Аня.

— Хороша дівчина. Тільки з чоловіком їй не пощастило. — Вона ще й заміжня? — здивувався Микола. — Була … — зітхнула господиня. — Як двійню народила чоловікові, він — ноги в руки, і тю-тю з села. Навіть грошей не платить. А хлопчикам по року вже. — Вона ж в кіоску працює, — вигукнув Микола. — Хто з її двійнятами сидить? — Моя сестричка, матуся її.

Та ти не переживай, Аня дівка міцна, не пропаде. Ось, дітей в садок відправить, і влаштується знову в школу. Адже вона теж педагог. Початкових класів. Тимчасово в кіоск влаштувалася. Там їй дозволили годину на роботі бути, годину з дітьми. Цілий день і бігає туди-сюди. Дітей вона дуже любить, і своїх, і чужих. Ти, це, Микола, ти завтра сумним по селу не смій ходити.

Сумних у нас тут не поважають. А ти, тим більше — педагог. Ти у нас тут всім подобаєшся. Так що, тримай свою марку, щоб на тебе люди дивилися і раділи. А якщо що, ти і тут собі дружину хорошу знайдеш. У нас такого добра вистачає. У цю ніч Микола абияк заснув. А коли сон все-таки прийшов, уві сні він виявився чомусь в РАГСі, поруч з Анею-молодшою.