Чоловік був проти роботи, якою хотіла займатися дружина, адже це не для заміжньої жінки, але Іра вирішила йти до кінця.

ПОЛИТИКА

Іра дочекалася, поки машина чоловіка зникла за поворотом і спішно стала збиратися на курси, які вона відвідувала потай від чоловіка. Ховатися і юлити було не в натурі Іри. І вона не була в захваті від того, що брехала чоловікові. Власне, і від сім’ї своєї вона в захваті не була… Після весілля Іван привів дружину в будинок до батьків. Тут Іра зрозуміла, що в цій родині головне гроші і той, хто їх заробляє. Главою сім’ї був не свекор, який був інженером і в лихі дев’яності залишився не при справах, а тепер отримував лише мізерну пенсію. Порядок в будинку встановлювала свекруха, яка була директором магазину, а в дев’яності і зовсім розгорнулася, і стала бізнесвуман. Ні свекра, ні Іру Іван з матір’ю ні в гріш не ставили.

Іра і не претендувала. Займалася вихованням сина і намагалася рідше потрапляти на очі. А через кілька років спільного проживання, Іра з Іваном перебралися у власну квартиру, яку їм допомогла придбати свекруха. Втім, оформлено все було так, що Іра до квартири ніякого відношення не мала. Незабаром вирішено було завести другу дитину. Однак, ні додаток в сім’ї, ні той факт, що вони стали жити окремо, не змінило ставлення чоловіка до неї. Він сприймав її, як домашню прислугу і був з нею досить грубий. Якщо Іра намагалася сперечатися, він незмінно вказував їй на двері. І Іра зрозуміла, що так далі жити не хоче. Але піти від чоловіка не могла, адже ні роботи, ні грошей у неї не було. Будь вона одна, можливо, це її не зупинило б. Але куди їй було йти з двома дітьми? І Іра вирішила знайти собі роботу.

Порадилася з чоловіком, чи не навчитися їй манікюрній справі. Ідея Івану не сподобалася. — Тобто, ти будеш вечорами і вихідним десь там, типу, працювати, а я з дітьми сидіти? Так, чи що? Тоді вона стала вчитися на ріелтора. Але через тиждень Іван про це дізнався і заборонив їй, назвавши професію ріелтора дуже небезпечною. Навіть за грошима, які давав їй на господарство встановив жорсткий контроль. Минуло ще кілька років. Одного разу, Ірі в Інтернеті попалася на очі сторінка, на якій навчали оформленню сайтів. Курс вона прослухала, але цього виявилося недостатньо. І тепер, потай від чоловіка, Іра їздила на платні курси. Тільки б знову не зірвалося! А коли вона навчиться і зможе заробляти сама, тоді й дня не залишиться жити з Іваном, який так довго придушував її.