Відвези її в притулок, що робити з нею будемо, коли захворіє? «У Галини вже не було сил доглядати за онуками.

ПОЛИТИКА

» Відвези її в притулок, що робити з нею будемо, коли захворіє? «У Галини вже не було сил доглядати за онуками. Пила таблетки від тиску, часто стискало серце. Вона помічала сердитий погляд невістки, коли натирала розпухлі суглоби .

Тепер Галина часто згадувала покійну маму, її гірку посмішку, коли вона з’явилася в рідному домі з дитиною на руках.»Ти хоч уявляєш, дочка, як це ростити дитя без батька?

Чи мало було сирітського дитинства, коли батько покинув нас, щоб і синові своєму таку ж доля постелити?» — захлиналася мати сльозами. Галина благала мати пробачити їй за сором і людські пересуди, які доводиться їм пережити. Запевнила: вони обидві ще будуть пишатися Гордієм. «Мені — тридцять шість, а щастя обминає мене, мамо.

Тепер маю для кого жити»Хлопчик ріс слухняним, вихованим, щебетлівим. І зі свого першого шкільного дзвінка повернувся Гордійко в сльозах: «Вчителька сказала, що хлопців з таким ім’ям не тільки в школі — у всьому селі більше немає. Чому ти так назвала мене, мамо? ».

«Тому що ти — моя гордість, синочка, тому і Гордій», — заспокоювала хлопчика Галина, ніжно гладила по кучерявою голівці.Навчався Гордейко легко і охоче. Закінчив технікум, одружився. Галина раділа — в заможну родину потрапив син. Свати окрему квартиру дітям купили.Вона, звичайно, теж, ніж могла, їм допомагала. Заради дітей худобу, птицю тримала. Щотижня автобусом передавала до Тернополя важку сумку. Правда, в гості її чомусь не запрошували. Онуку Максимка вже чотири роки виповнилося, а бачила його один єдиний раз, ще немовлям. Гордій привозив подивитися.

Нещодавно син машину купив. На вихідні обіцяв навідатися. Продукти забере. Слава Богу, не доведеться їй тепер півтора кілометра сумку до автобуса нести. Галина вирішила, незважаючи на всю свою пристрасну материнську любов — на цей раз скаже Гордію все, що думає. Запитає, чому невістка її не провідує, чому Максимка стільки часу до неї не привозять. Нарешті, чому до себе її не запрошують. Даремно, що восени їй виповнилося шістдесят — слава Господу, що дає їй сили і себе, і господиню обійти. І в хаті, і на подвір’ї у неї — чистенько, гарненько. Чи не осоромилася б, якби покликали погостювати. Новий костюмчик давно собі купила для такої події, але …

Гордій уважно слухав маму. Він не чекав такої розмови. Щоки його спалахнуло — ви маєте рацію, мама. Але Галина, мовляв, повинна була б також його зрозуміти, адже дружина з інтелігентної родини і він завжди боявся, що Галина при ній не так себе поведе, або якесь слово зайве скаже …Галина не вірила: невже ці слова вона чує від улюбленого сина? Серце її розривалося на шматки. Значить, він соромиться своєї матері? Увечері, коли машина сина зникла за поворотом, в сльозах пішла до сусідки.»Не плач, Галина. Тепер діти інші, ніж ми були. До тих пір маєш дитину, поки не женішь його. А потім все.

З власного досвіду знаю. Моя Наталка завжди слухняна була, а з тих пір як заміж вийшла — нехтує моїми порадами , танцює під ту ж скрипку. Заспокойся, бережи себе «, — повчала сусідка.Всю ніч Галина не спала. Немов кадри з кінофільму пролітала перед очима її життя. Коли працювала на текстильному комбінаті, закохалася, завагітніла, а улюблений Василь виявився одруженим. Його дружина зустріла Галину в прохідній. Розлюченого тигрицею накинулася на неї з кулаками, шарпала за косу, обзивала наймерзеннішими словами: «прокляну тебе! Разом з твоїм байстрюком прокляну! Щастя ніколи тобі не буде! ».

Зганьблена, знищена, повернулася вона тоді в село. До матері. Десять років минуло, як поховала вона маму, а їй досі чується її голос, здається її фігура на квітнику. Їй і зараз так не вистачає мами! Хоч сама вже бабуся …
Коли через кілька днів Гордей знову навідався, Галина здивувалася, тому що він повинен був би приїхати передВеликоднем. Щороку для них напече, яєць наскладает, птицю заріже.- Не знаю, як сприймете мою пропозицію, мама, але подумайте самі — скільки в тому селі вам мучитися, скільки в гумових чоботях ходити? У місто Вас заберемо. Валя моя — не проти. Максимка в садку часто хворіє — будете сидіти вдома з ним. Ви ж самі говорили, що будинок до тих пір живе, поки в ньому панує життя.

Я вже і покупця знайшов. Що скажете, мама?Галина не раз любила давати комусь поради, а собі допомогти не змогла. Немов під гіпнозом підписувала папери в нотаріуса, роздавала сусідам речі, які Гордій не хотів забирати, вперше в своєму житті зайшла в ліфт нового будинку

Минали місяці, роки … у Гордія з Валею народилася ще маленька Ілонка, але сили возитися з нею, як колись з Максимко, у Галини вже не було. Пила таблетки від тиску, часто стискало їй серце, боліли ноги. Вона помічала сердитий погляд невістки, коли натирала розпухлі суглоби, чула її бурчання, коли відмовлялася їхати на дачу.

«Відвези її в притулок. Там і чисто, і лікарський нагляд є, тому що що робити з нею будемо, коли захворіє? » — ненароком якось почула Галина слова невістки. І знову, як під гіпнозом, вона становила в вузлик свої речі, вважала мізерні заощадження, сідала в автобус, який віз до рідного села. Довго простояла у рідних воріт, поки наважилася зайти в будинок.Господар, самотній чоловік, якому продала свій маєток, широко відкрив очі: «це ви, Галина? Що сталося?» Жінка впала перед ним на коліна.

«Чи не проганяйте мене, благаю! Хоч сили мої тануть — все ж служити вам буду. Мені більше нікуди йти! » У її очах було стільки болю і відчаю, що господар пустив її в будинок. За свій будинок Галина щомісяця відраховувала Степану, так звали чоловіка, певну суму. Варила, пекла, годувала птицю. Він сам обробляв город, доглядав за садом.

Разом яблука на сушені нарізали, сік заготовляли … А одного весняного дня, коли поштарка принесла Галині пенсію, Степан не взяв у неї грошей: «Ми стали однією сім’єю. Тобі не здається, Галина? І хоч нам обом скоро по сімдесят — давай, одружимося? »Галина почервоніла, зарум’янилися, як в молодості її щоки. Степан такий важливий, добрий, щирий з нею. А Гордій, її єдиний син, про неї забув. Чи не знає, скільки ще років наміряв їй Бог, але нехай все буде по-людськи, по-божому. І вона погодилася. Так в своєму чужому домі вона знайшла, нарешті, своє щастя. І тепер уже знає напевно — любити ніколи не пізно …